Birleşik Gümrükleme

BİLGE Sisteminde İthalat ve Antrepo Beyannameleri İçin Ayrı Memur Heyetleri Görevlendirilmesi Talep Edildi

08.10.2026 tarihli ve 2026/3724-BU sayılı yazıyla, BİLGE Sistemi üzerinden tescil edilen ithalat ve antrepo beyannamelerinin işlem süreçlerinde yaşanan gecikmelerin giderilmesi amacıyla, ilgili beyannameler için ayrı memur heyetlerinin görevlendirilmesi talep edildi.

Ticaret Bakanlığı Gümrükler Genel Müdürlüğüne iletilen yazıda, özellikle sarı hat kriterine yönlendirilen (İM) kodlu ithalat ve (AN) kodlu antrepo beyannamelerinin kontrol ve onay süreçlerinin aynı memur heyeti tarafından yürütülmesinin, gümrük idarelerinde iş yükünün artmasına ve işlem süreçlerinde gecikmelere neden olduğu belirtildi.

Mevcut uygulamanın, beyanname işlemlerinin sonuçlandırılma sürelerini uzattığı ve özellikle eşyanın antrepoya alınması süreçlerinde operasyonel aksaklıklara yol açtığı ifade edildi.

Gümrük işlemlerinin daha etkin, hızlı ve verimli yürütülmesi amacıyla, transit beyannamelerinde uygulanan sisteme benzer şekilde, ithalat ve antrepo beyannamelerinin işlem süreçlerinde ayrı memur heyetlerinin görevlendirilmesi önerildi.

Bu kapsamda, BİLGE Sistemindeki görevlendirme altyapısının gözden geçirilerek ithalat ve antrepo beyannameleri için ayrı heyet görevlendirmelerine imkân sağlayacak düzenlemelerin yapılması talep edilmiştir.

Bilgilerinize sunarız.

https://files.igmd.org.tr/doc/8-10-2026-16-16-08_2026-3724-pdf.pdf

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir