Birleşik Gümrükleme

Motorlu Araçlar Tip Onayı Yönetmeliğinde Elektronik Uygunluk Belgesi Uygulamasına İlişkin Değişiklik

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yayımlanan “Motorlu Araçlar ve Römorkları ile Bunların Aksam, Sistem ve Ayrı Teknik Ünitelerinin Tip Onayı ve Piyasa Gözetimi ve Denetimi Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” ile önemli düzenlemeler yapılmıştır.

Yapılan değişiklikler kapsamında;

• Araçlara ilişkin uygunluk belgelerinin elektronik ortamda düzenlenmesi ve iletilmesine yönelik uygulama hayata geçirilmiştir.

• İmalatçılar tarafından düzenlenecek elektronik uygunluk belgeleri, Araç Sicil ve Tescil Sistemi aracılığıyla Türkiye Noterler Birliğine iletilecektir.

• Elektronik ortamda gerçekleştirilecek veri alışverişinin, 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu kapsamında güvence altına alınması öngörülmüştür.

• Elektronik uygunluk belgesine ilişkin veri yapısının XML şema yapısı esas alınarak oluşturulacağı hüküm altına alınmıştır.

• Uygunluk belgesi bilgilerinin elektronik ortamda iletilmesinde güvenli yerel web bağlantısı ile Türkiye Noterler Birliği tarafından belirlenen standart veri formatının kullanılması zorunlu hale getirilmiştir.

Ayrıca, Yönetmeliğin geçici maddesinde yapılan değişiklik ile; 07.07.2026 tarihinden itibaren, tam araç olarak imal edilen M ve N kategorisi araçların yazılım güncellemesine ilişkin şartları sağlamaması halinde bu araçların tescili, piyasaya arzı veya hizmete girmesi; O kategorisi araçların ise imal edilmesi yasaklanacaktır.

Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Bu Yönetmelik hükümlerini Sanayi ve Teknoloji Bakanı yürütür.

https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2026/06/20260624-3.htm

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir