Duyurular
Türk Standartları Enstitüsü Genelgesi (MGMB-UMGGB-2016/8) (2016/9 CE TebliğiKapsamında Elektrikli Süpürge, Klima ve Elektrik Motoru cinsi ürünlerin eko tasarım ve enerji etiketlemesine ilişkin denetimleri.)
T.C.
TÜRK STANDARDLARI ENSTİTÜSÜ
Muayene Gözetim Merkezi Başkanlığı
Sayı : 42569461-010.06.00.00-E.309961 01.08.2016
Konu : Genelgeler-Genelge 2016 / 8
MUAYENE GÖZETİM MERKEZİ BAŞKANLIĞINA
GENELGE (MGMB-UMGGB-2016/8)
İlgi : Ekonomi Bakanlığı (Ürün Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürlüğü)’nın 09.06.2016 tarihli ve 68426 sayılı yazısı
Bilindiği üzere, 2016/9 sayılı Ürün Güvenliği Denetimi Tebliğinin Geçici maddesinin 3’ üncü fıkrasında, “Ek-1’de belirtilen, ancak “CE” İşareti Taşıması Gereken Bazı Ürünlerin İthalat Denetimi Tebliği 2015/9’un Ek-1’inde belirtilmeyen Yönetmeliklere ilişkin denetimlere, Gezi Tekneleri Yönetmeliği hariç olmak üzere 01.04.2016 tarihinde başlanacağı ve teknik alt yapının göz önüne alınarak bu sürenin uzatılabileceği ifade edilmektedir.
Bu kapsamda, “Enerji İle İlgili Ürünlerin Çevreye Duyarlı Tasarımına İlişkin Yönetmelik (Eco-Design)” ile “Ürünlerin Enerji ve Diğer Kaynak Tüketimlerinin Etiketleme ve Standart Ürün Bilgileri Yoluyla Gösterilmesi Hakkında Yönetmelik (Enerji Etiketlemesi)” lere istinaden ithalat aşamasında yapılacak denetimler için teknik alt yapının güçlendirilmesini teminen yapılan çalışma tamamlanmış olup, Elektrikli Süpürge, Klima ve Elektrik Motoru cinsi ürünlerin eko tasarım gerekleri ve enerji etiketlemesine ilişkin denetimler, 15.08.2016 tarihinden itibaren yapılacak ithalat başvurularında ekte yer alan denetim rehberlerine göre gerçekleştirilecektir. Söz konusu denetim rehberleri,
Elektrikli Süpürgeler için;
- Elektrikli Süpürgeler İle İlgili Çevreye Duyarlı Tasarım Gereklerine Dair Tebliği (SGM-2015/6) (Avrupa Birliği’nin, Elektrikli Süpürgeler ile İlgili Çevreye Duyarlı Tasarım Gereklerine Dair (EU) No 666/2013 sayılı Komisyon Regülasyonu),
- Elektrikli Süpürgelerin Enerji Etiketlemesine Dair Tebliği (SGM-2015/5) (Avrupa Birliği’nin, Elektrikli Süpürgelerin Enerji Etiketlemesine Dair (EU) No 665/2013 sayılı Komisyon Regülasyonu),
Klimalar için;
- Klimalar ve Vantilatörler ile İlgili Çevreye Duyarlı Tasarım Gereklerine Dair Tebliği (SGM-2012/13) (Avrupa Birliği’nin, Klimalar ve Vantilatörler ile İlgili Çevreye Duyarlı Tasarım Gereklerine Dair (EU) No 206/2012 sayılı Komisyon Regülasyonu),
- Klimaların Enerji Etiketlemesine Dair Tebliği (SGM-2013/11) veya (Avrupa Birliği’nin, Klimaların Enerji Etiketlenmesine Dair (EU) No 626/2011 sayılı Komisyon Regülasyonu),
Elektrik Motorları için;
- Elektrik Motorları İle İlgili Çevreye Duyarlı Tasarım Gereklerine Dair Tebliği (SGM- 2012/2) (Avrupa Birliği’nin Elektrik Motorları ile İlgili Çevreye Duyarlı Tasarım Gereklerine Dair EC/640/2009 sayılı Komisyon Regülasyonu),
uyarınca hazırlanmış olup, bahse konu denetimler GTİP karşılığında Eko Design ve Enerji Etiketlemesi Yönetmeliği bulunan ürünlerde, diğer yönetmelikler (LVD, EMC vb.) kapsamında gerçekleştirilecek denetimlerde yer alan hükümler saklı kalmak kaydıyla yapılacaktır.
Gereğini rica ederim.
e-imzalı
Mehmet BOZDEMİR
Genel Sekreter
Ek:
- 1- Ek-1 (Elektrikli Süpürgesi İthalat Denetim Rehberi)
- 2- Ek-2 (Klima İthalat Denetim Rehberi)
- 3- Ek-3 (Elektrik Motoru İthalat Denetim Rehberi)
- 4- Ek-4 Eko Tasarım Gerekleri ve Enerji Etiketleri Kontrolü Kapsamındaki Ürün Listesi
Dağıtım :
Muayene Gözetim Merkezi Başkanlığı
Belgelendirme Merkezi Başkanlığı
Deney Ve Kalibrasyon Merkezi Başkanlığı
Standard Hazırlama Merkezi Başkanlığı
Ankara İthalat Koordinasyon Müdürlüğü
İstanbul Anadolu Yakası İthalat Müdürlüğü
İstanbul Avrupa Yakası İthalat Müdürlüğü
İzmir İthalat Müdürlüğü
Mersin İthalat Müdürlüğü
Tekirdağ İthalat Müdürlüğü
Adana Belgelendirme Müdürlüğü
Bursa Belgelendirme Müdürlüğü
Çorum Belgelendirme Müdürlüğü
Denizli Belgelendirme Müdürlüğü
Eskişehir Belgelendirme Müdürlüğü
Gaziantep Belgelendirme Müdürlüğü
Kayseri Belgelendirme Müdürlüğü
Konya Belgelendirme Müdürlüğü
Malatya Belgelendirme Müdürlüğü
Sakarya Belgelendirme Müdürlüğü
Samsun Belgelendirme Müdürlüğü
Trabzon Belgelendirme Müdürlüğü
Van Belgelendirme Müdürlüğü
Hatay Temsilciliği
Iğdır Temsilciliği
Antalya Belgelendirme Müdürlüğü
ELEKTRİK SÜPÜRGELERİNİN EKO TASARIM GEREKLERİ VE ENERJİ ETİKETLERİ İTHALAT DENETİM REHBERİ
Elektrik süpürgelerinin eko tasarım gereklerine ve enerji etiketlemesine yönelik ithalat aşamasında yapılacak denetimler;
- AT Uygunluk Beyanı kontrolü,
- Elektrik süpürgesinin SGM-2015/6 Tebliği kapsamında olup olmadığının kontrolü,
- Elektrik süpürgesinin enerji etiketinin SGM-2015/5 Tebliğine uygun olup olmadığının kontrolü,
- Elektrik süpürgesinin SGM-2015/6 Tebliğine göre eko-tasarım gereklerinin kontrolü, şeklinde aşağıda belirtilen hususlar çerçevesinde gerçekleştirilecektir.
1. AT Uygunluk Beyanı Kontrolü
AT Uygunluk Beyanında olması gereken bilgiler aşağıda yer almaktadır.
– İmalatçının ya da yetkili temsilcisinin adı ve adresi.
– Kesin tanımlama için yeterli model tarifi
– Varsa, uygulanan uyumlaştırılmış standartların referans numaraları.
– Varsa, kullanılan diğer teknik standartlar ve özellikler.
– Varsa, ürüne “CE” işaretinin iliştirilmesini öngören diğer mevzuata atıflar. (LVD, EMC vs.)
– İmalatçı veya Türkiye’de yerleşik yetkili temsilcisi adına imzaya yetkili şahsın kimliği ve imzası.
– Elektrikli Süpürgeler İle İlgili Çevreye Duyarlı Tasarım Gereklerine Dair Tebliğ’e (SGM- 2015/6) veya Avrupa Birliği’nin, Elektrikli Süpürgeler ile İlgili Çevreye Duyarlı Tasarım Gereklerine Dair (EU) No 666/2013 sayılı Tüzüğe atıf.
– Elektrikli Süpürgelerin Enerji Etiketlemesine Dair Tebliğ’e (SGM-2015/5) veya Avrupa Birliği’nin, Elektrikli Süpürgelerin Enerji Etiketlemesine Dair (EU) No 665/2013 sayılı Tüzüğe atıf.
2. Kapsam Kontrolü
SGM-2015/6 sayılı Eko Tasarım Tebliği;
Hibrit elektrikli süpürgeler dâhil olmak üzere elektrik şebekesinden beslenen elektrikli süpürgeleri
kapsamakta olup aşağıda belirtilen elektrik süpürgeleri kapsamamaktadır:
> Islak, ıslak ve kuru, batarya ile çalışan, robot, endüstriyel veya merkezi sistem elektrikli
süpürgeleri,
> Zemin cilalayıcılarını,
> Dış mekân süpürgeleri
Diğer taraftan su filtreli elektrikli süpürgeler, 01/09/2017 tarihine kadar söz konusu uygulama tebliğlerinin kapsamı dışında olması nedeniyle bu tarihe kadar yapılacak denetimlerde kapsam dışı olarak değerlendirilecektir. Bununla birlikte, 2014 yılında Avrupa Komisyonu tarafından yayımlanan elektrik süpürgelerine ilişkin rehberde yer alan ve aşağıda belirtilen elektrik süpürgeleri de kapsam dışındadır:
> Elle taşınabilen elektrik süpürgeleri ((Corded) hand-held vacuum cleaners)
> Yatak temizlemeye mahsus elektrik süpürgeleri ((Corded) mattress cleaners)
> Kül temizlemeye mahsus elektrik süpürgeleri (Ash cleaners)
(https://ec.europa.eu/energy/sites/ener/files/documents/Guidelines 665 666 2013 Vacuum cleaners.pdf)
3. Enerji Etiketi Kontrolü
3.1. Her bir model için ürün üzerinde veya beraberinde enerji etiketi bulunması, bulunmadığı durumlarda örnek etiket sunulması gerekmekte olup; etiketin içerik olarak Madde 5’ e uygun olması ve enerji etiketi bilgileri ile ürüne ilişkin sunulan belgeler ve ürün bilgileri/işaretlemeleri arasında illiyet bağı kurulması durumunda denetim, Kabul ile sonuçlandırılacaktır.
3.2. Hiçbir etiket bulunmaması durumunda firmadan enerji etiketi örneği talep edilecek, sunulamaması halinde denetim, Red ile sonuçlandırılacaktır.
3.3. Enerji etiketi bilgileri ile ürüne ilişkin sunulan belgeler ve ürün bilgileri/işaretlemeleri arasında illiyet bağı kurulamaması durumunda, uygun enerji etiketi örneğinin sunulması halinde, denetim Koşullu Kabul: Tali Eksiklik ile sonuçlandırılacaktır. Örnek enerji etiketi sunulmaması durumunda ise denetim, Red ile sonuçlandırılacaktır.
Uygun olmayan enerji etiketine ilişkin uygunsuzluğun firma tarafından elleçleme yolu ile ithalat aşamasında giderilmesinin talep edilmesi halinde, firmaya 60 gün süre verilecek olup, elleçlemenin süresi içerisinde usulüne uygun olarak yapılması halinde denetim Kabul ile sonuçlandırılacak; bu süre zarfında uygunsuzluk giderilmez ise denetim, Red ile sonuçlandırılacaktır.
3.4. Madde 5.4, 5.5 ve 5.6’da yer alan;
– Yıllık enerji tüketimi,
– Halıda toz toplama,
– Toz yayma,
değerleri ürün üzerinden veya ürün bilgi formu veya ürün broşürü veya ürünle birlikte temin edilen diğer belgeler üzerinden kontrol edilerek ilgili sınıflar belirlenecek ve enerji etiketinde yer alan sınıf değerleriyle karşılaştırılarak doğruluğu tespit edilecektir.
4. Eko Tasarım Gerekleri Kontrolü
4.1 Eko Tasarım gereklerine ilişkin;
- İmalatçının adı veya ticari markası,
- Ürünün model bilgisi
- Yıllık enerji tüketimi,
- Anma Giriş Gücü (W),
- Toz toplama,
- Toz yayma,
- Havayla Yayılan Akustik Gürültü Emisyonu (db(A)),
bilgileri ürün üzerinde veya ürün bilgi formunda veya ürün broşüründe veya ürünle birlikte temin edilen diğer belgelerde yer alacak olup, Madde 6’da belirtilen değerlere uygunluğu kontrol edilecektir.
4.2 Bu bilgilerin bulunmaması veya enerji etiketi veya varsa ürün üzerindeki bilgiler ile uyumlu olmaması durumunda firmadan enerji verimliliğine ilişkin test raporu istenecek ve raporların temini için 120 gün süre verilecektir. Bu bilgilerin ve test raporlarının süresi içerisinde sunulmaması halinde denetim Red ile sonuçlandırılacaktır.
4.3 Test raporu sadece enerji verimliliği gereklerine ilişkin olarak incelenecek ve rapordaki bilgilerin Madde 6’da belirtilen değerleri sağlamaması durumunda denetim Red ile sonuçlandırılacak; sağlanması durumunda Koşullu Kabul: Tali Eksiklik ile sonuçlandırılacaktır.
4.4 Ürün bilgi formu veya ürün broşüründe veya ürünle birlikte temin edilen diğer belgeler veya ürün üzerinde anma giriş gücü değeri 1600 watt (dahil) ve üzerinde ise ithalatçıdan test raporu talep edilecektir:
- Test raporundaki anma giriş gücü değerinin 1600 watt değerinden az olması durumunda denetim Koşullu Kabul: Tali Eksiklik ile sonuçlandırılacaktır.
- Test raporu sunulamaması veya test raporundaki anma giriş gücü değerinin 1600 watt (dahil) ve üzerinde olması durumunda denetim Red ile sonuçlandırılacaktır.
4.5 Yapılan denetim sonucunda, ürünün enerji sınıfının Madde 5.4’te belirtilen kabul edilebilir enerji sınıfları içerisinde olmadığının tespit edilmesi durumunda denetim Red ile sonuçlandırılacaktır.
5. Elektrik Süpürgesi Enerji Etiketleri
5.1 Elektrik Süpürgesi Enerji Etiketleri (01.09.2015 Tarihinden Sonra)
5.2 Elektrik Süpürgesi Enerji Etiketleri (01.09.2017 Tarihinden Sonra)
5.3 Elektrik Süpürgesi Enerji Etiketi Bilgileri
No | Genel Amaçlı Elektrik Süpürgesi | Sert Zemin Elektrik Süpürgesi | Halı Elektrik Süpürgesi |
I. | Tedarikçinin ismi veya ticari unvanı, | Tedarikçinin ismi veya ticari unvanı | Tedarikçinin ismi veya ticari unvanı, |
II. | Tedarikçinin model tanımlayıcısı (aynı markaya veya tedarikçiye ait olan bir elektrikli süpürge modelini bir başka modelden ayırmak için kullanılan ve genellikle harf ve rakamlardan oluşan kodu ifade eder) | Tedarikçinin model tanımlayıcısı (aynı markaya veya tedarikçiye ait olan bir elektrikli süpürge modelini birbaşka modelden ayırmak için kullanılan ve genellikle harf ve rakamlardan oluşan kodu ifade eder), | Tedarikçinin model tanımlayıcısı (aynı markaya veya tedarikçiye ait olan bir elektrikli süpürge modelini bir başka modelden ayırmak için kullanılan ve genellikle harf ve rakamlardan oluşan kodu ifade eder) |
III. | Enerji verimliliği sınıfı (Elektrikli süpürgenin enerji verimliliğini gösteren ok işaretinin baş kısmı, ilgili enerji verimliliği sınıfını gösteren ok işaretinin baş kısmının hizasına yerleştirilir) | Enerji verimliliği sınıfı (Elektrikli süpürgenin enerji verimliliğini gösteren ok işaretinin baş kısmı, ilgili enerji verimliliği sınıfını gösteren ok işaretinin baş kısmının hizasına yerleştirilir) | Enerji verimliliği sınıfı (Elektrikli süpürgenin enerji verimliliğini gösteren ok işaretinin baş kısmı, ilgili enerji verimliliği sınıfını gösteren ok işaretinin baş kısmının hizasına yerleştirilir) |
IV. | Ortalama yıllık enerji tüketimi | Ortalama yıllık enerji tüketimi | Ortalama yıllık enerji tüketimi |
V. | Toz yayma sınıfı | Toz yayma sınıfı | Toz yayma sınıfı |
VI. | Halı temizleme performansı sınıfı | Yasak işareti | Halı temizleme performansı sınıfı |
VII. | Sert zemin temizleme performansı sınıfı | Sert zemin temizleme performansı sınıfı | Yasak işareti |
VIII. | Ses gücü seviyesi | Ses gücü seviyesi | Ses gücü seviyesi |
5.4 Elektrik Süpürgesi Enerji Verimlilik Sınıfları
5.5 Elektrik Süpürgesi Temizleme Performansı Sınıfları
5.6 Elektrik Süpürgesi Toz Yayma Sınıfları
6. Elektrik Süpürgesi Eko-Tasarım Gereklerinin Kontrolü
01.09.2015 Tarihinden İtibaren | 01.09.2017 Tarihinden İtibaren | ||||
Yıllık Enerji Tüketimi | Anma Giriş Gücü | Yıllık Enerji Tüketimi |
Anma Giriş Gücü |
Toz Yayma | Havayla Yayılan Akustik Gürültü Emisyonu |
62,0 kWh/yıl değerinden az olacaktır. |
1600 watt değerinden az olacaktır. | 43,0 kWh/yıl değerinden az olacaktır. |
900 watt değerinden az olacaktır. |
% 1,00’den yüksek olmayacaktır. |
80 dB(A) değerine eşit veya daha düşük olacaktır. |
01.09.2015 Tarihinden İtibaren | 01.09.2017 Tarihinden İtibaren | ||||
Genel Amaçlı Elektrik Süpürgesi |
Sert Zemin Elektrik Süpürgesi |
Halı Elektrik Süpürgesi | Genel Amaçlı Elektrik Süpürgesi |
Sert Zemin Elektrik Süpürgesi |
Halı Elektrik Süpürgesi |
Toz Toplama | Toz Toplama (dpuhf) | Toz Toplama (dpuc) | Toz Toplama Toz | Toplama (dpuhf) | Toz Toplama (dpuc) |
(dpuhf) 0,95’ten büyük veya eşit olacaktır. |
(dpuhf) 0,95’ten büyük veya eşit olacaktır. |
(dpuc) 0,70’ten büyük veya eşit olacaktır. |
(dpuhf) 0,98’ten büyük veya eşit olacaktır. |
(dpuhf) 0,98’ten büyük veya eşit olacaktır. |
(dpuc) 0,75’ten büyük veya eşit olacaktır. |
(dpuc) 0,70’ten büyük veya eşit olacaktır. veya eşit olacaktır. |
(dpuc) 0,75’ten büyük veya eşit olacaktır. |
- Yukarıda belirtilen bilgiler, ürün bilgi formu, veya ürün üzerinden veya ürüne eşlik eden diğer belgeler üzerinden kontrol edilecektir.
KLİMALARIN EKO TASARIM GEREKLERİ VE ENERJİ ETİKETLERİNİN İTHALAT DENETİM REHBERİ
Klimaların eko tasarım gereklerine ve enerji etiketlemesine yönelik ithalat aşamasında yapılacak denetimler;
- AT Uygunluk Beyanı kontrolü,
- Klimanın SGM-2012/13 Tebliği kapsamında olup olmadığının kontrolü,
- Klimanın enerji etiketinin SGM-2013/11 Tebliğine uygun olup olmadığının kontrolü,
- Klimanın SGM-2012/13 Tebliğine göre eko-tasarım gereklerinin kontrolü,
şeklinde aşağıda belirtilen hususlar çerçevesinde gerçekleştirilecektir.
1. AT Uygunluk Beyanı Kontrolü
AT Uygunluk Beyanında olması gereken bilgiler aşağıda yer almaktadır.
– İmalatçının ya da yetkili temsilcisinin adı ve adresi.
– Kesin tanımlama için yeterli model tarifi
– Varsa, uygulanan uyumlaştırılmış standartların referans numaraları.
– Varsa, kullanılan diğer teknik standartlar ve özellikler.
– Varsa, ürüne “CE” işaretinin iliştirilmesini öngören diğer mevzuata atıflar. (LVD, EMC vs.)
– İmalatçı veya Türkiye’de yerleşik yetkili temsilcisi adına imzaya yetkili şahsın kimliği ve imzası. – Klimalar ve Vantilatörler ile İlgili Çevreye Duyarlı Tasarım Gereklerine Dair Tebliğ’e (SGM-2012/13) veya Avrupa Birliği’nin, Klimalar ve Vantilatörler ile İlgili Çevreye Duyarlı Tasarım Gereklerine Dair (EU) No 206/2012 sayılı Komisyon Regülasyonu’na atıf.
– Klimaların Enerji Etiketlemesine Dair Tebliğ’e (SGM-2013/11) veya Avrupa Birliği’nin, Klimaların Enerji Etiketlenmesine Dair (EU) No 626/2011 sayılı Komisyon Regülasyonuna atıf.
2. Kapsam Kontrolü
SGM-2012/13 sayılı Eko Tasarım Tebliği;
Şebeke enerjisi ile çalışan, soğutmak veya ürünün soğutma işlevi yoksa ısıtmak amacıyla tasarlanan ve 12 kW’ye eşit veya daha az anma kapasitesine sahip olan klimaları kapsamakta olup, aşağıda belirtilen klimaları kapsamamaktadır:
>Elektrik harici enerji kaynaklarını kullanan,
>Yoğuşturucu veya buharlaştırıcı tarafında veya her iki tarafta da havayı ısı transferi ortamı olarak kullanmayan klimaları,
3. Enerji Etiketi Kontrolü
3.1. Her bir model için ürün üzerinde veya beraberinde enerji etiketi bulunması, bulunmadığı durumlarda örnek etiket sunulması gerekmekte olup; etiketin içerik olarak ürün tipine göre Madde 5’te verilen etikete uygun olması ve enerji etiketi bilgileri ile ürüne ilişkin sunulan belgeler ve ürün bilgileri/işaretlemeleri arasında illiyet bağı kurulması durumunda denetim, Kabul ile sonuçlandırılacaktır.
3.2. Hiçbir etiket bulunmaması durumunda firmadan enerji etiketi örneği talep edilecek, sunulamaması halinde denetim, Red ile sonuçlandırılacaktır.
3.3. Enerji etiketi bilgileri ile ürüne ilişkin sunulan belgeler ve ürün bilgileri/işaretlemeleri arasında illiyet bağı kurulamaması durumunda, uygun enerji etiketi örneğinin sunulması halinde, denetim Koşullu Kabul: Tali Eksiklik ile sonuçlandırılacaktır. Örnek enerji etiketi sunulmaması durumunda ise denetim, Red ile sonuçlandırılacaktır.
Uygun olmayan enerji etiketine ilişkin uygunsuzluğun firma tarafından elleçleme yolu ile ithalat aşamasında giderilmesinin talep edilmesi halinde, firmaya 60 gün süre verilecek olup, elleçlemenin süresi içerisinde usulüne uygun olarak yapılması halinde denetim Kabul ile sonuçlandırılacak; bu süre zarfında uygunsuzluk giderilmez ise denetim, Red ile sonuçlandırılacaktır.
3.4. Madde 6.1’de yer alan;
– GWP değeri
– Anma Kapasitesi,
değerleri ürün üzerinden veya ürün bilgi formu veya ürün broşürü veya ürünle birlikte temin edilen diğer belgeler üzerinden kontrol edilerek, SEER, SCOP, EER, COP değerleri belirlenecek ve Madde 5.8 ve 5.9 üzerinden enerji etiketinde yer alan değerlerle karşılaştırılarak doğruluğu tespit edilecektir.
4. Eko Tasarım Gerekleri Kontrolü
4.1 Eko Tasarım gereklerine ilişkin,
- İmalatçının adı veya ticari markası,
- Ürünün model bilgisi,
- GWP değeri,
- Anma Kapasitesi (kW),
- Klima tipine bağlı olarak SEER, SCOP, EER, COP değerlerinden uygun olanı
- Azami ses gücü seviyesi (db(A)),
bilgileri ürün üzerinde veya ürün bilgi formunda veya ürün broşüründe veya ürünle birlikte temin edilen diğer belgelerde yer alacak olup, Madde 6’ da belirtilen değerlere uygunluğu kontrol edilecektir.
4.2 Bu bilgilerin bulunmaması veya enerji etiketi veya varsa ürün üzerindeki bilgiler ile uyumlu olmaması durumunda firmadan enerji verimliliğine ilişkin test raporu istenecek ve raporların temini için 120 gün süre verilecektir. Bu bilgilerin ve test raporlarının süresi içerisinde sunulmaması halinde denetim Red ile sonuçlandırılacaktır.
4.3 Test raporu sadece enerji verimliliği gereklerine ilişkin olarak incelenecek ve rapordaki bilgilerin Madde 6’da belirtilen değerleri sağlamaması durumunda denetim Red ile sonuçlandırılacak; sağlaması durumunda ise Koşullu Kabul: Tali Eksiklik ile sonuçlandırılacaktır.
4.4 Yapılan denetim sonucunda, ürünün enerji sınıfının Madde 5.7’de belirtilen kabul edilebilir enerji sınıfları içerisinde olmadığının tespit edilmesi durumunda ürünlere Red verilecektir.
5. Enerji Etiketi Kontrolü
5.1 Tek Kanallı Ve Çift Kanallı Klimalar Hariç Olmak Üzere, A+, A, B, C, D, E, F Enerji Verimlilik Sınıfına Sahip Klimaların
Enerji Etiketleri (01.01.2015 Tarihinden Sonra)
5.2 Tek Kanallı Ve Çift Kanallı Klimalar Hariç Olmak Üzere, A++, A+, A, B, C, D, E Enerji Verimlilik Sınıfına Sahip Klimaların Enerji
Etiketleri (01.01.2017 Tarihinden Sonra)
5.3 Tek Kanallı Ve Çift Kanallı Klimalar Hariç Olmak Üzere, A+++, A++, A+, A, B, C, D Enerji Verimlilik Sınıfına Sahip Klimaların
Enerji Etiketleri (01.01.2019 Tarihinden Sonra)
5.4 Tek Kanallı Ve Çift Kanallı Klimalar Hariç Olan Klimalar İçin Enerji Etiketi Bilgileri
No | Isıtmalı/Soğutmalı | Soğutmalı | Isıtmalı |
I. | Ürünü piyasaya arz edenin ismi veya ticari markası | Ürünü piyasaya arz edenin ismi veya ticari marka | Ürünü piyasaya arz edenin ismi veya ticari marka |
II. | Ürünü piyasaya arz edenin model tanımlayıcısı | Ürünü piyasaya arz edenin model tanımlayıcısı | Ürünü piyasaya arz edenin model tanımlayıcısı |
III. | Isıtma ve soğutma kapsamında SEER ve SCOP metinleri (SEER için mavi bir pervane ve hava akımı işareti, SCOP için kırmızı bir pervane ve hava akımı işareti ile birlikte) | “SEER” metni (mavi bir pervane ve hava akımı işareti ile birlikte) | “SCOP” metni (kırmızı bir pervane ve hava akımı işareti ile birlikte) |
IV. | Enerji verimliliği: Cihazın enerji verimliliği sınıfını gösteren okun ucu, ilgili enerji verimliliği sınıfına ait okun ucu ile aynı yükseklikte olacaktır. Enerji verimliliği soğutma ve ısıtma için belirtilecektir. Isıtma için ortalama ısıtma mevsiminin enerji verimliliğinin belirtilmesi zorunludur. Daha sıcak ve daha soğuk mevsimler için verimliliğin gösterilmesi tercihe bağlıdır |
Enerji verimliliği; cihazın enerji verimliliği sınıfını gösteren okun ucu, ilgili enerji verimliliği sınıfına ait okun ucu ile aynı yükseklikte olacaktır | Enerji verimliliği; cihazın enerji verimliliği sınıfını gösteren okun ucu, ilgili enerji verimliliği sınıfına ait okun ucu ile aynı yükseklikte olacaktır. Ortalama mevsimdeki ısıtma için enerji verimliliğinin belirtilmesi zorunludur. Daha sıcak ve daha soğuk mevsimler için verimliliğin gösterilmesi tercihe bağlıdır |
V. | Soğutma modu için: Bir ondalığa yuvarlanmış şekilde ve kW cinsinden ifade edilen tasarım yükü | Bir ondalığa yuvarlanmış şekilde ve kW cinsinden ifade edilen soğutma için tasarım yükü | Üç ısıtma mevsimine kadar ve bir ondalığa yuvarlanmış şekilde, kW cinsinden ifade edilen tasarım yükü. Tasarım yükü belirtilmemiş ısıtma mevsimleri için değerler “X” olarak ifade edilecektir |
VI. | Isıtma modu için: Bir ondalığa yuvarlanmış şekilde ve kW cinsinden ifade edilen 3 ısıtma mevsimi için tasarım yükü (tasarım yükü belirtilmemiş olan ısıtma mevsimleri için değer “X” olarak ifade edilecektir) | Bir ondalığa yuvarlanmış şekilde mevsimsel enerji verimliliği oranı (SEER değeri) | Üç ısıtma mevsimine kadar ve bir ondalığa yuvarlanmış şekilde, mevsimsel performans katsayısı (SCOP). SCOP belirtilmemiş ısıtma mevsimleri için değerler “X” olarak ifade edilecektir |
VII. | Soğutma modu için: Bir ondalığa yuvarlanmış şekilde mevsimsel enerji verimliliği oranı (SEER değeri) | Yıl başına düşen kWh cinsinden ifade edilen, en yakın tam sayıya yuvarlanmış yıllık enerji tüketimi | Yıl başına düşen kWh cinsinden ifade edilen, en yakın tam sayıya yuvarlanmış yıllık enerji tüketimi. Yıllık enerji tüketimi belirtilmemiş ısıtma mevsimleri için değerler “X” olarak ifade edilecektir |
VIII. | Isıtma modu için: 3 ısıtma mevsimi için bir ondalığa yuvarlanmış şekilde mevsimsel performans katsayısı (SCOP değeri) (SCOP belirtilmemiş olan ısıtma mevsimleri için değer “X” olarak ifade edilecektir) | dB(A) re1 pW cinsinden ifade edilen en yakın tam sayıya yuvarlanmış iç ve dış mekan birimleri için ses gücü seviyeleri | dB(A) re1 pW cinsinden ifade edilen en yakın tam sayıya yuvarlanmış iç ve dış üniteler için ses gücü seviyeleri |
IX. | Isıtma ve soğutma için yıl başına düşen kWh cinsinden ifade edilen, en yakın tam sayıya yuvarlanmış yıllık enerji tüketimi (yıllık enerji tüketimi belirtilmemiş olan iklim profilleri için değer “X” olarak ifade edilecektir) | Üç endikatif ısıtma mevsimini ve karşılık gelen renk kutucuklarını gösteren Türkiye ve AB haritası | |
X. | dB(A) re1 pW cinsinden ifade edilen en yakın tam sayıya yuvarlanmış iç ve dış üniteler için ses gücü seviyeleri | ||
XI. | Üç endikatif ısıtma mevsimini ve karşılık gelen renk kutucuklarını gösteren Türkiye ve AB haritası |
5.5 A+++, A++, A+, A, B, C, D Enerji Verimlilik Sınıfına Sahip Tek ve Çift Kanallı Klimaların Enerji Etiketleri (01.01.2014 Tarihinden Sonra)
5.6 Tek Kanallı Ve Çift Kanallı Klimalar İçin Enerji Etiketi Bilgileri
No | Isıtmalı/Soğutmalı | Soğutmalı | Isıtmalı |
I. | Ürünü piyasaya arz edenin ismi veya ticari marka | Ürünü piyasaya arz edenin ismi veya ticari markası | Ürünü piyasaya arz edenin ismi veya ticari markası |
II. | Ürünü piyasaya arz edenin model tanımlayıcısı | Ürünü piyasaya arz edenin model tanımlayıcısı | Ürünü piyasaya arz edenin model tanımlayıcısı |
III. | Soğutma ve ısıtma için “EER” ve “COP” metinleri (EER için mavi bir pervane ve hava akımı işareti, COP için kırmızı bir pervane ve hava akımı işareti ile birlikte) | “EER” metini, mavi bir pervane ve hava akımı işareti ile birlikte | “COP” metni, kırmızı bir pervane ve hava akımı işareti ile birlikte |
IV. | Enerji verimliliği; cihazın enerji verimliliği sınıfını gösteren okun ucu, ilgili enerji verimliliği sınıfına ait okun ucu ile aynı yükseklikte olacaktır. Soğutma ve ısıtma için enerji verimliliği gösterilecektir | Enerji verimliliği; cihazın enerji verimliliği sınıfını gösteren okun ucu, ilgili enerji verimliliği sınıfına ait okun ucu ile aynı yükseklikte olacaktır | Enerji verimliliği; cihazın enerji verimliliği sınıfını gösteren okun ucu, ilgili enerji verimliliği sınıfına ait okun ucu ile aynı yükseklikte olacaktır |
V. | kW cinsinden ifade edilen ve bir ondalık sayıya yuvarlanmış olan soğutma ve ısıtma moduna ait ölçülen kapasite |
kW cinsinden ifade edilen ve bir ondalık sayıya yuvarlanmış olan soğutma için ölçülen kapasite | kW cinsinden ifade edilen ve bir ondalık sayıya yuvarlanmış olan ısıtma için ölçülen kapasite |
VI. | Bir ondalığa yuvarlanmış şekilde EERrated ve COPrated. | Bir ondalığa yuvarlanmış şekilde EERrated | Bir ondalığa yuvarlanmış şekilde COPrated |
VII. | Soğutma ve ısıtma için 60 dakika başına düşen kWh cinsinden ifade edilen, en yakın tam sayıya yuvarlanmış saatlik enerji tüketimi | 60 dakika başına düşen kWh cinsinden ifade edilen, en yakın tam sayıya yuvarlanmış saatlik enerji tüketimi | 60 dakika başına düşen kWh cinsinden ifade edilen, en yakın tam sayıya yuvarlanmış saatlik enerji tüketimi |
VIII. | dB(A) re1 pW cinsinden ifade edilen en yakın tam sayıya yuvarlanmış iç ünite için ses gücü seviyeleri | dB(A) re1 pW cinsinden ifade edilen en yakın tam sayıya yuvarlanmış iç ünite için ses gücü seviyesi | dB(A) re1 pW cinsinden ifade edilen en yakın tam sayıya yuvarlanmış iç ünite için ses gücü seviyesi |
5.7 Klimalarda Enerji Verimliliğine İlişkin Hükümlerin Yürürlüğe Geçiş Tarihleri Tablosu
Enerji Sınıfı | Kapsam | Zorunlu Yürürlük Tarihi |
A+++ ile D arası | Tek Kanallı / Çift Kanallı Klimalar | 01.01.2014 |
A ile G arası | Tek Kanallı ve Çift Kanallı Klimalar Haricinde Kalan Klimalar | 01.01.2014 |
A+ ile F arası | Tek Kanallı ve Çift Kanallı Klimalar Haricinde Kalan Klimalar | 01.01.2015 |
A++ ile E arası | Tek Kanallı ve Çift Kanallı Klimalar Haricinde Kalan Klimalar | 01.01.2017 |
A+++ ile D arası | Tek Kanallı ve Çift Kanallı Klimalar Haricinde Kalan Klimalar | 01.01.2019 |
5.8 Çift Kanallı Ve Tek Kanallı Klimalar Haricinde Kalan Klimaların Enerji Verimlilik Sınıfları
5.9 Çift kanalllı ve tek kanallı klimaların enerji verimlilik sınıfları
6. Eko-Tasarım Gereklerinin Kontrolü
6.1 Klimalar İçin Asgari Enerji Verimliliği Gereklilikleri
Tek kanallı ve çift kanallı klimalar haricindeki klimalar | Çift kanallı klimalar | Tek kanallı klimalar | ||||
SEER | SCOP | EERrated | COPrated | EERrated | COPrated | |
Soğutucu maddenin GWP’si>150, Anma Kap < 6 kW için |
4,60 | 3,80 | 2,60 | 2,60 | 2,60 | 2,04 |
Soğutucu maddenin GWP’si ≤ 150, Anma Kap < 6 kW için |
4,14 | 3,42 | 2,34 | 2,34 | 2,34 | 1,84 |
Soğutucu maddenin GWP’si >150, Anma Kap 6- 12 kW için |
4,30 | 3,80 | 2,60 | 2,60 | 2,60 | 2,04 |
Soğutucu maddenin GWP’si ≤150, Anma Kap 6- 12 kW için |
3,87 | 3,42 | 2,34 | 2,34 | 2,34 | 1,84 |
- GWP değerleri, Klimalar ve Vantilatörler ile İlgili Çevreye Duyarlı Tasarım Gereklerine Dair Tebliğ’in (SGM-2012/13) Ek-V’inde belirtilmektedir.
6.2 Klimalar İçin Azami Ses Gücü Seviyesine İlişkin Gereklilikler
Tek ve Çift Kanallı Klimalar | Tek ve Çift Kanallı Klimalar Haricindeki Klimalar | |||
İç ortam ses gücü seviyesi dB(A) |
Anma kapasitesi ≤ 6 kW | 6 < Anma kapasitesi ≤ 12 kW | ||
dB(A) cinsinden iç ortam ses gücü seviyesi |
dB(A) cinsinden dış ortam ses gücü seviyesi |
dB(A) cinsinden iç ortam ses gücü seviyesi |
dB(A) cinsinden dış ortam ses gücü seviyesi |
|
65 | 60 | 65 | 65 | 70 |
EK-3
ELEKTRİK MOTORLARININ EKO TASARIM GEREKLERİ İTHALAT DENETİM REHBERİ
Elektrik motorlarının eko tasarım gereklerine yönelik ithalat aşamasında yapılacak denetimler;
- AT Uygunluk Beyanı kontrolü,
- Motorun SGM-2012/2 Tebliğinin kapsamında olup olmadığının kontrolü,
- Motor üzerinde ve beraberinde bulunması gereken bilgilerin SGM-2012/2 Tebliğine
uygunluğunun kontrolü,
şeklinde aşağıda belirtilen hususlar çerçevesinde gerçekleştirilecektir.
1. AT Uygunluk Beyanı Kontrolü
AT Uygunluk Beyanında olması gereken bilgiler aşağıda yer almaktadır.
– İmalatçının ya da yetkili temsilcisinin adı ve adresi.
– Kesin tanımlama için yeterli model tarifi
– Varsa, uygulanan uyumlaştırılmış standartların referans numaraları.
– Varsa, kullanılan diğer teknik standartlar ve özellikler.
– Varsa, ürüne “CE” işaretinin iliştirilmesini öngören diğer mevzuata atıflar. (LVD, EMC vs.)
– İmalatçı veya Türkiye’de yerleşik yetkili temsilcisi adına imzaya yetkili şahsın kimliği ve imzası.
– Elektrik Motorları İle İlgili Çevreye Duyarlı Tasarım Gereklerine Dair Tebliğ’e (SGM- 2012/2) veya Avrupa Birliği’nin Elektrik Motorları ile İlgili Çevreye Duyarlı Tasarım Gereklerine Dair EC/640/2009 sayılı Tüzüğü’ne atıf.
2. Kapsam Kontrolü
SGM-2012/2 sayılı Eko Tasarım Tebliği;
2, 4, 6 kutuplu, anma gerilimi (UN) en fazla 1000 V olan, anma çıkış gücü (PN) 0,75 kW ile 375 kW arasında olan ve sürekli çalışacak şekilde tasarlanmış tek hızlı, 3 fazlı, 50 Hz veya 50/60 Hz sincap kafesli endüksiyon motorlarını kapsamakta olup, aşağıda belirtilen motorları
kapsamamaktadır:
> Bir sıvı içine tamamen daldırılmış halde çalışacak şekilde tasarlanmış motorları, Dişli, pompa, fan veya kompresör gibi bir ürüne tam olarak entegre edilmiş olan ve enerji performansı üründen bağımsız olarak test edilemeyen motorları,
> Deniz seviyesinden 4000 metrenin üzerindeki yüksekliklerde, ortam sıcaklığının 60°C’nin üzerinde olduğu yerlerde, 400°C’nin üzerinde maksimum çalışma sıcaklığında, ortam sıcaklığının herhangi bir motor için -30°C’nin altında, hava soğutmalı bir motor için ise 0°C’nin altında olduğu yerlerde, ürüne giren soğutma suyu sıcaklığının 0°C’den düşük, 32°C’den yüksek olduğu yerlerde ve 30/12/2006 tarihli ve 26392 (4. Mükerrer) sayılı Resmî Gazete ’de yayımlanan Muhtemel Patlayıcı Ortamda Kullanılan Teçhizat ve Koruyucu Sistemler ile İlgili Yönetmelikte (94/9/AT) tanımlanan muhtemel patlayıcı ortamlarda çalışacak şekilde özel olarak tasarlanmış motorları
> Frenli motorları,
3. Eko Tasarım Gerekleri Kontrolü
3.1 Motor üzerinde bulunması gereken Madde 4.1’ de yer alan;
- Verim seviyesi (Sınıfı)
- Nominal verim değeri
- İmalat yılı,
- Zorunlu olarak değişken hızlı tahrik ile teçhiz etme şartı ile ilgili bilgiler (IE3 verim
seviyesini sağlamayan motorlar için),
bilgi ve işaretlerinin kontrolü yapılacaktır.
3.2 Motorun üzerinde verim seviyesinin, nominal verim değerlerinin belirtilmiş olması ve bu değerlerin Madde 6’da verilen tablolara uygun olması durumunda denetim kabul ile sonuçlandırılacaktır. Aksi durumda ise firmadan enerji verimliliğine ilişkin test raporu istenecektir. Test raporunun temini için firmaya 120 gün süre verilecektir. Test raporlarının bahse konu süre içerisinde sunulmaması veya raporların uygun olmaması halinde denetim, Red ile sonuçlandırılacaktır. Test raporlarının uygun olması durumunda bu bilgilerin ürünün piyasaya arzından önce motor etiketi üzerine iliştirilmesi amacıyla denetim, Koşullu Kabul: Tali Eksiklik ile sonuçlandırılacaktır.
3.3 IE2 verim seviyesinde olan elektrik motorunun üzerinde “değişken hızlı tahrikle teçhiz edilmesi zorunludur (This motor must be equipped with a variable speed drive, vb.)” uyarısının bulunmaması halinde denetim, Koşullu Kabul: Tali Eksiklik ile sonuçlandırılacak; bulunması durumunda ise bu hususun Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca piyasada kontrol edilebilmesi amacıyla denetim sonucunun açıklama kısmına “IE2 Verim Seviyesinde Elektrik Motoru” ibaresi eklenerek denetim, Kabul IE2 Elektrik Motoru: Denetleme Sonucu ile sonuçlandırılacaktır.
3.4 Kapsam dışı olduğu tespit edilen özel olarak tasarlanan elektrik motorlarının takibinin Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca piyasada yapılabilmesi amacıyla denetim sonucunun açıklama kısmına “Özel Olarak Tasarlanan Elektrik Motoru” ibaresi eklenerek denetim, Kapsam Dışı- Özel Tasarım Elektrik Motoru: Denetleme Sonucu ile sonuçlandırılacaktır.
3.5 Motor üzerinde imalat yılının belirtilmemiş olması halinde denetim, Koşullu Kabul: Tali Eksiklik ile sonuçlandırılacaktır.
3.6 IE1 verim seviyesinde olduğu tespit edilen elektrik motorlarının denetimi Red ile sonuçlandırılacaktır.
3.7 Ürün beraberinde bulunması gereken Madde 4.2’de belirtilen bilgilerin olmaması veya eksik olması durumunda firmadan bu bilgiler mutlaka talep edilecek, sunulmaması halinde denetim Red ile sonuçlandırılacaktır.
4. Ürün Üzerinde Ve Beraberinde Bulunması Gereken Bilgilerin Kontrolü
4.1 Ürün Üzerinde Bulunması Gereken Bilgi ve İşaret Kontrolü | |
S.No: | Ürün Üzerinde Bulunması Gereken Bilgi ve İşaretler (Yazılı Uyarı veya Piktogram) |
1.1 | Verim seviyesi (Ek-1’de belirtilen tablodaki bilgiler dikkate alınacaktır) |
1.2 | Tam anma yük ve gerilimde (UN), %75 anma yük ve gerilimde ve %50 anma yük ve gerilimde nominal verim (η) (Ek-2’de belirtilen tablolardaki değerler dikkate alınacaktır) |
1.3 | İmalat yılı |
1.4 | Zorunlu olarak değişken hızlı tahrik ile teçhiz etme şartı ile ilgili bilgiler (IE3 verim seviyesini sağlamayan motorlar için) |
4.2 Ürün Beraberinde Bulunması Gereken Bilgilerin Kontrolü |
|
S.No: | Ürün Beraberinde Bulunması Gereken Bilgiler (Yazılı Uyarı veya Piktogram) |
2.1 | İmalatçının adı veya ticari markası, |
2.2 | Ürünün model numarası |
2.3 | Motorun kutup sayısı |
2.4 | Anma çıkış gücü/güçleri veya anma çıkış güç aralığı (kW) |
2.5 | Motorun anma giriş frekansı/frekansları (Hz) |
2.6 | Anma gerilimi/gerilimleri veya anma gerilim aralığı (V) |
2.7 | Anma hızı/hızları veya anma hız aralığı (d/dk) |
2.8 | Motorun özel olarak tasarlandığı çalışma koşulları aralığı ile ilgili bilgiler:
|
5. Elektrik Motorlarında Enerji Verimliliğinin Yürürlüğe Geçiş Tarihleri
Sınıfı | Kapsam | Zorunlu Yürürlük Tarihi | Açıklama (İstisnalar) |
IE1 Sınıfı | Standart Motor (Eski standarda göre EFF2) |
2 Nisan 2012 tarihinden itibaren piyasaya sürülmesi yasaklanmıştır. |
|
IE2 Sınıfı | Yüksek Verimli Motorlar (Eski standarda göre EFF1) |
02.04.2012 | |
IE3 Sınıfı | Premium Verimli Motorlar (7,5kw-375kw arası) |
01.01.2015 | Anma çıkış gücü 7,5 kW ile 375 kW arasında olan motorların verimi IE3 verim seviyesinden düşük olmayacak ancak, değişken hızlı tahrikle teçhiz edilmesi halinde IE2 verim seviyesi kullanılabilecek. |
IE3 Sınıfı | Premium Verimli Motorlar (0,75 kW – 375 kW) |
01.01.2017 | Değişken hızlı tahrikle teçhiz edilmesi halinde IE2 verim seviyesi kullanılabilecek. |
6. Motorların Enerji Verimlilik Seviyeleri
Tablo 1
IE2 verim seviyesi için nominal asgari verimler (η) (50 Hz)
Anma çıkış gücü (kW) |
Kutup sayısı | ||
2 | 4 | 6 | |
0,75 | 77,4 | 79,6 | 75,9 |
1,1 | 79,6 | 81,4 | 78,1 |
1,5 | 81,3 | 82,8 | 79,8 |
2,2 | 83,2 | 84,3 | 81,8 |
3 | 84,6 | 85,5 | 83,3 |
4 | 85,8 | 86,6 | 84,6 |
5,5 | 87,0 | 87,7 | 86,0 |
7,5 | 88,1 | 88,7 | 87,2 |
11 | 89,4 | 89,8 | 88,7 |
15 | 90,3 | 90,6 | 89,7 |
18,5 | 90,9 | 91,2 | 90,4 |
22 | 91,3 | 91,6 | 90,9 |
30 | 92,0 | 92,3 | 91,7 |
37 | 92,5 | 92,7 | 92,2 |
45 | 92,9 | 93,1 | 92,7 |
55 | 93,2 | 93,5 | 93,1 |
75 | 93,8 | 94,0 | 93,7 |
90 | 94,1 | 94,2 | 94,0 |
110 | 94,3 | 94,5 | 94,3 |
132 | 94,6 | 94,7 | 94,6 |
160 | 94,8 | 94,9 | 94,8 |
200’den 375’e kadar | 95,0 | 95,1 | 95,0 |
Tablo 2
IE3 verim seviyesi için nominal asgari verimler (η) (50 Hz)
Anma çıkış gücü (kW) |
Kutup sayısı | ||
2 | 4 | 6 | |
0,75 | 80,7 | 82,5 | 78,9 |
1,1 | 82,7 | 84,1 | 81,0 |
1,5 | 84,2 | 85,3 | 82,5 |
2,2 | 85,9 | 86,7 | 84,3 |
3 | 87,1 | 87,7 | 85,6 |
4 | 88,1 | 88,6 | 86,8 |
5,5 | 89,2 | 89,6 | 88,0 |
7,5 | 90,1 | 90,4 | 89,1 |
11 | 91,2 | 91,4 | 90,3 |
15 | 91,9 | 92,1 | 91,2 |
18,5 | 92,4 | 92,6 | 91,7 |
22 | 92,7 | 93,0 | 92,2 |
30 | 93,3 | 93,6 | 92,9 |
37 | 93,7 | 93,9 | 93,3 |
45 | 94,0 | 94,2 | 93,7 |
55 | 94,3 | 94,6 | 94,1 |
75 | 94,7 | 95,0 | 94,6 |
90 | 95,0 | 95,2 | 94,9 |
110 | 95,2 | 95,4 | 95,1 |
132 | 95,4 | 95,6 | 95,4 |
160 | 95,6 | 95,8 | 95,6 |
200’den 375’e kadar | 95,8 | 96,0 | 95,8 |
EK-4
EKO TASARIM GEREKLERİ VE ENERJİ ETİKETLERİ KONTROLÜ KAPSAMINDAKİ ÜRÜN LİSTESİ